esmaspäev, 22. oktoober 2018

Digipädevuste eneseanalüüs.


Digipädevuste eneseanalüüs lähtuvalt DigCompEdu pädevusmudelist.


1. Professionaalne kaasamine (Tase B2)

1.1) Organisatsiooniline suhtlemine: Isiklikult arvan, et olen tasemel B2, kuna oskan suhelda inimestega mitmel erineval viisil. Tean, kuidas tuleb suhelda sõpradega, vanematega, õppejõuga ja tööandjaga erinevates virtuaalmaailma keskkondades. Samuti olen väga palju pidanud suhtlema eelnevalt E-posti teel õpetajatega ja klassikaaslastega.

1.2) Professionaalne koostöö: Sellel alal tunnen end samuti tasemel B2, kuna oskan kasutada Google Drive ja seal oma töid teistega jagada ning oskan ka selles keskkonnas teha grupitööd ning suhelda oma grupiliikmetega. Usun, et ei jää hätta kui pean uues keskkonnas oma tööd teistega jagama.

1.3) Peegeldav tegevus:  Oma  digipädevuse tasemest lähtuvalt usun, et selle punkti tasemeks on B1 või B2, kuna usun, et mul on veel üht-teist õppida. Põhikoolis olen kasutanud Microsoft Word-i, Exel-lit ning lõin oma porfoolio, kuhu pidin lisama kõik oma koolitööd. Gümnaasiumis sain kasutada väga palju Google Drive ja Power Pointi, kuna oli väga palju vaja teha grupitöid ning esitlusi.

1.4) Digitaalne pidev professionaalne areng:  Selles alapunktis hindan enda tasemeks B2, kuna olen omandanud palju teadmisi interneti kasutamisel. Oskan kasutada erinevaid suhtulusportaale oma sõpradega ning õppejõuga suhtlemisel. Suuremad teadmised olen omandanud põhikoolis ja gümnaasiumis, kui ka ülikoolis olen õppinud uusi keskkondi kasutama, mis tulevad õppimisel kasuks näiteks Mendeley. Vahete-vahel aine õppimine kõrgkoolis mulle keeruline, kuna ma ei oska veel kasutada nii hästi oma arvutit ning selles olevaid võimalusi, aga kõik on õppimise taga kinni.

Eesmärgiks on jõuda kõrgemale tasemele ning enda täiendada rohkem. Kui soovin tõusta kõrgemale tasemele pean ma tähelepanelikult kuulama, mida räägitakse ülikooli digipädevuste kohta ning ei tohi raske ülesande sattumisel alla anda.

2. Digitaalsed ressursid (Tase B1)

2.1) Digivahendite valimine: Tänu ülikoolile usun, et tean nüüd rohkem, milliseid keskkondi on korrektne kasutada õppimises ja õpetamisest. Enne kasutasin ainult Google allikaid, mis ette tulid, kuid nüüd oskan peale Google veel kasutada Web of Science, EBSCO ja Google Scholarit. Kõige tähtsam on korrektne viitamine allikatele. Enda tasemeks panen A2, kuna olen kindel, et mul on veel palju õppida.

2.2) Digitaalsete ressursside loomine ja muutmine: Selles alapunktis tunnen end üsna pädevana, kuna oskan hästi luua uusi dokumente, esitlusi Google Drive-is ning oskan grupitöid Drive-is muuta. Samuti oskan luua erinevaid mänge  lastele kui ka täiskasvanutele erinevates keskkondades näiteks Kahoot. Selle alapunkti tasemeks võiks olla B2.

2.3) Digiressursside haldamine, kaitse ja jagamine: Aravan, et oskan kaitsta, hallata ja jagada digiressursse, kuid ei ole selles väga osav. Selle punkti tasemeks võiks olla B1, kuna usun, et saan alati juurde õppida. Oskan dokumente jagada Drive-s klassikaaslastega ja õppejõuga.

Eesmärgiks on jõuda jäädavalt kõrgemale tasemele, sinna jõudmiseks peaksin uurima erinevate põnevate uute keskkondade kohta. Samuti arvan, et peaksin enda ka proovile panema ja kasutama teisi õpiprogramme kui Google Drive.

3. Õpetamine ja õppimine (Tase B1)

3.1) Õpetamine: Oskan õpetada ja näidata teistele, kuidas kasutada Google Drive-i, Microsoft Word ja Power Point-i. Selles alapunktis pean end B1 tasemel, kuna olen üsna enesekindel digivahendite kasutamisel.

3.2) Suunamine: Selles alapunktis olen tasemel B1, kuna usun, et ma ei ole veel nii hea teiste inimeste suunamisel ja usun, et mul on veel palju õppida, kuna olen ise alles õpilane. Küll aga oskan endast nooremiad suunata erinevate programmide kasutamisel, kuna tean, millised programmid on head ja kerged kasutada.

3.3)  Koostöine õppimine:  Minu jaoks on koostöine õppimine väga sobilik viis õppimiseks, sest grupis saad kuulata teiste õpilaste arvamust/ seisukohta mingil teemal. Isiklikult olen koostöises õppimises tasemel B1, kuna vahest kardan avaldada enda arvamust ja seisukohta. Koostöise õppimise peamiseks aluseks on suhtlus, avatud mõtlemine ja teiste arvamusega arvestamine.

3.4) Enesereguleeriv õppimine: Selles alapunktis olen tasemel A1, seda sellepärast, et ma ei oska oma aega väga hästi planeerida ning olen selles alas alles uus ja õpin alles olema enesereguleeriv õppija.

Eesmärgini jõudmiseks peaksin kindlasti olema rohkem endas kindlam ja avatum. Eesmärgiks on end rohkem arendada ja jõuda paremale tasemele.

4. Hindamine (Tase A1)

4.1) Hindamise strateegiad:  Kahjuks ei tea selle alapunkti kohta väga midagi, seega tase A1. Edaspidi uurin ja vaatan kindlasti, kuna see tuleb mulle kasuks.

4.2) Tõendite analüüsimine: Selle alapunkti kohta samuti on minu tase A1, kuna ma olen seda väga vähesel määral teinud ning ei ole selles osas tugev.

4.3) Tagasiside ja plaanimine: Selle valdkonna kohta samuti on minu tasemeks A1, kuna isiklikult ma pole tagasisidet kellelegi andnud. Samuti asjade plaanimine on minu nõrk koht.

Eesmärgiks on kindlasti enda arendamine igas alapunktis, kuna ma ei ole nendega tegelenud. Eesmärgi täitmiseks pean kindlasti arendama oma plaanimist ja julgust anda tagasidet.

5. Õppijate volitamine (Tase B1)

5.1 Juurdepääs ja kaasamine: Minu tase selles valdkonnas võiks olla B2, kuna ma tean ja oskan kasutada paljusi erinevaid õppeprogramme ning tean, mis on kasulik ja efektiivne. Samuti usun, et kõigil õpilastel võiks olla samad võimalused, kuna kõiki õpilasi tuleks kohelda võrdselt. Kuid tuleb meeles pidada, et iga õpilane individuaalselt on erinev.

5.2) Õppijate individualiseerimine ja erinevused: Tähtis on meeles pidada, et me oleme kõik erinevad ning meil kõigil on erinevad vajadused. Iga õpilase/lapse poole tuleb pöörduda individuaalselt, kuna iga inimene lähtub antud asjast erinevalt. Minu tasemeks selles alapunktis on A2.

5.3) Aktiivselt õppijate kaasamine: Isiklikult minu jaoks on see natukene raskem, kuna ma olen rahulikum inimene. Kuid digivahendeid kasutades saab õpilasi aktiivselt ja loominguliselt kaasata õppetöösse. Luua saab põnevaid ja lõbusaid esitlusi, e-portfoolioid jne. Neid luues saab õpilane näidata oma loomingut ja aktiivsust, õpilane saab panna oma tööd e-portfooliosse kaastates ja õpetajat. Minu tasemeks on B1.

Eesmärgiks on jõuda paremale ja kõrgemale tasemele ning enda ületamine. Ennast olen ületanud siis, kui olen saavutanud endale meeldiva taseme.

6. Õppijate digipädevuste hõlbustamine (Tase B2)

6.1) Informatsioon ja meediapädevus: Internetist informatsiooni otsimine on minu jaoks nüüd tänu ülikoolile lihtsamaks läinud, kuna nüüd tean, kuidas otsida kasulikku informatsiooni EBSCO-st, Web of Science-ist ja Google Scholar-ist. Kahjuks ma ei tea kuidas kaasata teisi õpilasi. Minu tasemeks on B1.


6.2) Digitaalne koostöö ja suhtlus: Minu jaoks ei ole keeruline teha koostööd teistega digivahenditega virtuaalmaalimas, kuna ma tean ja oskan kasutada selleks vajalikke keskkondi Google Drive, Facebook. Arvan, et tänapäevase tehnoloogia arenguga on õppimine kergem kui ennem, sest praegusel hetkel on kerge teha koostööd internetis. Minu tasemeks selles alapunktis on B2.

6.3) Digitaalse sisu loomine: Arvan, et olen selles üsna osav, kuna minu jaoks pole keeruline uusi keskkondi kasutada ning oskan neid ka korrektselt kasutada, näiteks e-portfoolio loomine. E.portfoolio loomine oli väga kasulik, kuna siia saan ma oma tööd postitada ja nad on kõik on mul ühes kohas. Minu tasemeks on B2.

6.4) Vastutustundlik kasutamine: Tean, kuidas kasutada keskkondi õigesti ning usun, et olen selles üsna hea. Samuti olen vastutustundlik informatsiooni kasutamisel ja selle õigel viitamisel, kuna tean, mis toob endaga kaasa selle mitte arvestamine. Arvan, et minu tasemeks on B2.

6.5) Digitaalsete probleemide lahendamine: Kui tekib probleem siis ikka üritan kõigepealt ise selle ära lahendada, kuid vahest ei saa ma sellega hakkama. Kui ma ei saa hakkama sellega siis pöördun oma venna poole, kuna tema teab alati, kuidas mind aidata. Minu tasemeks võiks olla A2.

Eesmärgiks on jätkuvalt jõuda paremale ja kõrgemale tasemele ning enda arendamine. Samuti tahaksin parandada oma kannatlikkust.