neljapäev, 2. aprill 2020

Temaatilise kirjanduse ülevaade

Oma temaatilise kirjanduse allikaks valisin " Emergent Media Literacy: Digital Animation in Early Childhood". Artikkel ilmus aastal 2006 ning artikli autoriks on Jackie Marsh. Artikkel annab ülevaate 3-4 aastaste laste pädevuste üle, kus lapsed saavad luua sülearvuti abil lühianimafilmi. Saadud tulemused annavad lasteaja õpetajale teadmisi, arusaamu ning soovitusi, et luua lastele "põhja" tänapäeva tehnoloogilisel ajastul.

1. Kuidas rakendada animatsiooni (või muu multimeedia) loomist õppeprotsessi? Milliseid lõimingu võimalusi see pakub? 

Artiklist selgus, et 0-6 aastased lapsed kasutavad ekraanimeediumeid nagu televisioon, DVD, videod  jt, peaaegu kaks tundi päevas. Mis tähendab, et selleks hetkeks, kui lapsed lasteaeda jõuavad, teavad nad tehnoloogilistest vahenditest palju ning oskavad neid ka käepäraselt kasutada. 
Projekti käigus selgus, et peale vahendite tutvustamist, said lapsed enamus asjadega individuaalselst hakkama. Küll aga, tekkis osadel lastel raskusi arvutihiire kasutamisega.
Artiklist selgub, et animatsioonide ja filmide tegemine aitab lastel arendada nende mõtlemist, suhtlemist, probleemide lahendamist. Samuti leiti, et animatsioonide loomine ühendab erinevaid aspekte nagu pildid, helid, erinevad häälelised žestid. Tulenevalt sellest, saab järeldada, et animatsioonide loomine pakub väga palju lõimingu võimalusi.

2. Millised oskused, teadmised ja hoiakud kujunevad lastel animatsiooni loomise käigus?
Artiklit lugedes selgus, et animatsiooni loomise käigus osad lapsed planeerisid oma jutukesi, kasutades süžeeskeemi, kuid oli ka lapsi, kes seda meetodit ei kasutanud. Siit tulenevalt võiks öelda, et lastel kujunes hästi välja planeerimisoskus. Samuti õppisid lapsed kasutama tarkvara, millega animatsiooni tehti imovie2, mida kasutati filmi monteerimiseks. Tarkvara kasutamiseks vajasid lapsed kerget juhendamist ja iseseisvat katsetamist.
Uuringus selgus, et animatsiooni loomine arendas lastel ka kriitilist mõtlemist probleemide lahendamise osas.

3. Miks rakendada sisuloomet (multimeedia loomise) ja meediakasvatust alushariduses?

Sisuloomet ja meediakasvatust tuleks rakendada alushariduses sellepärast, et lapsed oskaksid tulevikus kasutada tehnoloogiat turvaliselt ja sihipäraselt ning teeksid vahet turvalisel ja mitteturvalisel keskkonnal.
Artikli autor on välja toonud, et lasteaiaõpetajad peaksid olema toetajad meediakasvatusele, et see oleks lastele väljakutsuv, kuid eakohaselt arendav. Samuti on artiklis välja toodud, et õpetajad võiksid mõista pealtungivat tehnoloogiat, et pakkuda lastele alust õppimiseks uue meedia ajastul.

Kasutatud kirjandus:

Marsh, J.(2006). Emergent media Literacy: Digital Animation in early Childhood, Language and Education, 20(6), 493-506. doi:10.2167/le660.0