esmaspäev, 10. detsember 2018

Õpilepingu ja õpitu analüüs

Minu ja Signe koostöö teemal õpilepingu ja õpitu analüüs.

https://padlet.com/signereimets98/shur3z9sla6k


kolmapäev, 5. detsember 2018

Test ja küsimustik


Küsimustik

Küsimustiku koostasin Tallinna Ülikooli alusharidus pedagoogika esimese kursuse tudengitele. Küsimustiku teemaks oli teater ja kino. Küsimustikku oli kerge ja huvitav koostada, kuna olen seda varasemalt teinud. Alguses ainukeseks takistuseks oli vaba teema valik, kuid see sai ka kiirelt lahendatud.  Küsimustikus osales 23-st õpilasest 14.


Minu küsimustik asub siin:

https://docs.google.com/forms/d/1hANraV_crPn9SROJEQGZv_S4U97vjq4Hpe6VFSzQc4s/edit















Test

Testi koostasin samal teemal ja samale sihtgrupile. Testis osales kahjuks ainult 10 inimest 23-st. Testi oli natukene raskem teha kui küsimustikku, kuna ma ei ole ennem sellega kokku puutunud. Test oli küsimustikkust raskem, kuna küsisin palju ajaloolist osa teatri ja kino osas. 


Minu test asub siin:
https://docs.google.com/forms/d/1qUAJwGWT2-OWwCJD8v6S3aa0s1uMzpnNJN5pHRXtxlQ/edit










esmaspäev, 22. oktoober 2018

Digipädevuste eneseanalüüs.


Digipädevuste eneseanalüüs lähtuvalt DigCompEdu pädevusmudelist.


1. Professionaalne kaasamine (Tase B2)

1.1) Organisatsiooniline suhtlemine: Isiklikult arvan, et olen tasemel B2, kuna oskan suhelda inimestega mitmel erineval viisil. Tean, kuidas tuleb suhelda sõpradega, vanematega, õppejõuga ja tööandjaga erinevates virtuaalmaailma keskkondades. Samuti olen väga palju pidanud suhtlema eelnevalt E-posti teel õpetajatega ja klassikaaslastega.

1.2) Professionaalne koostöö: Sellel alal tunnen end samuti tasemel B2, kuna oskan kasutada Google Drive ja seal oma töid teistega jagada ning oskan ka selles keskkonnas teha grupitööd ning suhelda oma grupiliikmetega. Usun, et ei jää hätta kui pean uues keskkonnas oma tööd teistega jagama.

1.3) Peegeldav tegevus:  Oma  digipädevuse tasemest lähtuvalt usun, et selle punkti tasemeks on B1 või B2, kuna usun, et mul on veel üht-teist õppida. Põhikoolis olen kasutanud Microsoft Word-i, Exel-lit ning lõin oma porfoolio, kuhu pidin lisama kõik oma koolitööd. Gümnaasiumis sain kasutada väga palju Google Drive ja Power Pointi, kuna oli väga palju vaja teha grupitöid ning esitlusi.

1.4) Digitaalne pidev professionaalne areng:  Selles alapunktis hindan enda tasemeks B2, kuna olen omandanud palju teadmisi interneti kasutamisel. Oskan kasutada erinevaid suhtulusportaale oma sõpradega ning õppejõuga suhtlemisel. Suuremad teadmised olen omandanud põhikoolis ja gümnaasiumis, kui ka ülikoolis olen õppinud uusi keskkondi kasutama, mis tulevad õppimisel kasuks näiteks Mendeley. Vahete-vahel aine õppimine kõrgkoolis mulle keeruline, kuna ma ei oska veel kasutada nii hästi oma arvutit ning selles olevaid võimalusi, aga kõik on õppimise taga kinni.

Eesmärgiks on jõuda kõrgemale tasemele ning enda täiendada rohkem. Kui soovin tõusta kõrgemale tasemele pean ma tähelepanelikult kuulama, mida räägitakse ülikooli digipädevuste kohta ning ei tohi raske ülesande sattumisel alla anda.

2. Digitaalsed ressursid (Tase B1)

2.1) Digivahendite valimine: Tänu ülikoolile usun, et tean nüüd rohkem, milliseid keskkondi on korrektne kasutada õppimises ja õpetamisest. Enne kasutasin ainult Google allikaid, mis ette tulid, kuid nüüd oskan peale Google veel kasutada Web of Science, EBSCO ja Google Scholarit. Kõige tähtsam on korrektne viitamine allikatele. Enda tasemeks panen A2, kuna olen kindel, et mul on veel palju õppida.

2.2) Digitaalsete ressursside loomine ja muutmine: Selles alapunktis tunnen end üsna pädevana, kuna oskan hästi luua uusi dokumente, esitlusi Google Drive-is ning oskan grupitöid Drive-is muuta. Samuti oskan luua erinevaid mänge  lastele kui ka täiskasvanutele erinevates keskkondades näiteks Kahoot. Selle alapunkti tasemeks võiks olla B2.

2.3) Digiressursside haldamine, kaitse ja jagamine: Aravan, et oskan kaitsta, hallata ja jagada digiressursse, kuid ei ole selles väga osav. Selle punkti tasemeks võiks olla B1, kuna usun, et saan alati juurde õppida. Oskan dokumente jagada Drive-s klassikaaslastega ja õppejõuga.

Eesmärgiks on jõuda jäädavalt kõrgemale tasemele, sinna jõudmiseks peaksin uurima erinevate põnevate uute keskkondade kohta. Samuti arvan, et peaksin enda ka proovile panema ja kasutama teisi õpiprogramme kui Google Drive.

3. Õpetamine ja õppimine (Tase B1)

3.1) Õpetamine: Oskan õpetada ja näidata teistele, kuidas kasutada Google Drive-i, Microsoft Word ja Power Point-i. Selles alapunktis pean end B1 tasemel, kuna olen üsna enesekindel digivahendite kasutamisel.

3.2) Suunamine: Selles alapunktis olen tasemel B1, kuna usun, et ma ei ole veel nii hea teiste inimeste suunamisel ja usun, et mul on veel palju õppida, kuna olen ise alles õpilane. Küll aga oskan endast nooremiad suunata erinevate programmide kasutamisel, kuna tean, millised programmid on head ja kerged kasutada.

3.3)  Koostöine õppimine:  Minu jaoks on koostöine õppimine väga sobilik viis õppimiseks, sest grupis saad kuulata teiste õpilaste arvamust/ seisukohta mingil teemal. Isiklikult olen koostöises õppimises tasemel B1, kuna vahest kardan avaldada enda arvamust ja seisukohta. Koostöise õppimise peamiseks aluseks on suhtlus, avatud mõtlemine ja teiste arvamusega arvestamine.

3.4) Enesereguleeriv õppimine: Selles alapunktis olen tasemel A1, seda sellepärast, et ma ei oska oma aega väga hästi planeerida ning olen selles alas alles uus ja õpin alles olema enesereguleeriv õppija.

Eesmärgini jõudmiseks peaksin kindlasti olema rohkem endas kindlam ja avatum. Eesmärgiks on end rohkem arendada ja jõuda paremale tasemele.

4. Hindamine (Tase A1)

4.1) Hindamise strateegiad:  Kahjuks ei tea selle alapunkti kohta väga midagi, seega tase A1. Edaspidi uurin ja vaatan kindlasti, kuna see tuleb mulle kasuks.

4.2) Tõendite analüüsimine: Selle alapunkti kohta samuti on minu tase A1, kuna ma olen seda väga vähesel määral teinud ning ei ole selles osas tugev.

4.3) Tagasiside ja plaanimine: Selle valdkonna kohta samuti on minu tasemeks A1, kuna isiklikult ma pole tagasisidet kellelegi andnud. Samuti asjade plaanimine on minu nõrk koht.

Eesmärgiks on kindlasti enda arendamine igas alapunktis, kuna ma ei ole nendega tegelenud. Eesmärgi täitmiseks pean kindlasti arendama oma plaanimist ja julgust anda tagasidet.

5. Õppijate volitamine (Tase B1)

5.1 Juurdepääs ja kaasamine: Minu tase selles valdkonnas võiks olla B2, kuna ma tean ja oskan kasutada paljusi erinevaid õppeprogramme ning tean, mis on kasulik ja efektiivne. Samuti usun, et kõigil õpilastel võiks olla samad võimalused, kuna kõiki õpilasi tuleks kohelda võrdselt. Kuid tuleb meeles pidada, et iga õpilane individuaalselt on erinev.

5.2) Õppijate individualiseerimine ja erinevused: Tähtis on meeles pidada, et me oleme kõik erinevad ning meil kõigil on erinevad vajadused. Iga õpilase/lapse poole tuleb pöörduda individuaalselt, kuna iga inimene lähtub antud asjast erinevalt. Minu tasemeks selles alapunktis on A2.

5.3) Aktiivselt õppijate kaasamine: Isiklikult minu jaoks on see natukene raskem, kuna ma olen rahulikum inimene. Kuid digivahendeid kasutades saab õpilasi aktiivselt ja loominguliselt kaasata õppetöösse. Luua saab põnevaid ja lõbusaid esitlusi, e-portfoolioid jne. Neid luues saab õpilane näidata oma loomingut ja aktiivsust, õpilane saab panna oma tööd e-portfooliosse kaastates ja õpetajat. Minu tasemeks on B1.

Eesmärgiks on jõuda paremale ja kõrgemale tasemele ning enda ületamine. Ennast olen ületanud siis, kui olen saavutanud endale meeldiva taseme.

6. Õppijate digipädevuste hõlbustamine (Tase B2)

6.1) Informatsioon ja meediapädevus: Internetist informatsiooni otsimine on minu jaoks nüüd tänu ülikoolile lihtsamaks läinud, kuna nüüd tean, kuidas otsida kasulikku informatsiooni EBSCO-st, Web of Science-ist ja Google Scholar-ist. Kahjuks ma ei tea kuidas kaasata teisi õpilasi. Minu tasemeks on B1.


6.2) Digitaalne koostöö ja suhtlus: Minu jaoks ei ole keeruline teha koostööd teistega digivahenditega virtuaalmaalimas, kuna ma tean ja oskan kasutada selleks vajalikke keskkondi Google Drive, Facebook. Arvan, et tänapäevase tehnoloogia arenguga on õppimine kergem kui ennem, sest praegusel hetkel on kerge teha koostööd internetis. Minu tasemeks selles alapunktis on B2.

6.3) Digitaalse sisu loomine: Arvan, et olen selles üsna osav, kuna minu jaoks pole keeruline uusi keskkondi kasutada ning oskan neid ka korrektselt kasutada, näiteks e-portfoolio loomine. E.portfoolio loomine oli väga kasulik, kuna siia saan ma oma tööd postitada ja nad on kõik on mul ühes kohas. Minu tasemeks on B2.

6.4) Vastutustundlik kasutamine: Tean, kuidas kasutada keskkondi õigesti ning usun, et olen selles üsna hea. Samuti olen vastutustundlik informatsiooni kasutamisel ja selle õigel viitamisel, kuna tean, mis toob endaga kaasa selle mitte arvestamine. Arvan, et minu tasemeks on B2.

6.5) Digitaalsete probleemide lahendamine: Kui tekib probleem siis ikka üritan kõigepealt ise selle ära lahendada, kuid vahest ei saa ma sellega hakkama. Kui ma ei saa hakkama sellega siis pöördun oma venna poole, kuna tema teab alati, kuidas mind aidata. Minu tasemeks võiks olla A2.

Eesmärgiks on jätkuvalt jõuda paremale ja kõrgemale tasemele ning enda arendamine. Samuti tahaksin parandada oma kannatlikkust.

pühapäev, 23. september 2018

Turvaline ja tark tehnoloogia kasutamine.



Enamus meist kasutab tehnoloogiat oma igapäevases elus, kes kasutab seda töö tegemiseks, kes õppimiseks, kes niisama meelelahutuseks. Tehnoloogia on meie ümber ning me ei saa selle vastu midagi teha, kui seda kasutada. Kahjuks ei teada, kuidas kasutada tehnoloogiat turvaliselt ja targalt, mis on tõsi ja samas kurb. 

Tehnoloogia on meie jaoks kui kerge väljapääs millegi lahendamisel, kui meil on vaja informatsiooni millegi kohta siis me saame tehnoloogiat kasutada vastuse leidmisel. Samuti kasutame tänapäeval väga palju tehnoloogiat tööl ja koolis. Koolides juba toimuvad tunnid nutiseadmetes, tehes tunni efektiivsemaks, huvitavamaks ning lõbusamaks.Kasutades tehnoloogiat ainetunnis saame me rohkem suhelda oma kalassikaaslastega ja arutada ühtse grupina antud teema üle. Tehnoloogiat kasutades on õpilastel parem võimalus teha grupitöid, vastata küsimustele või õppida aine selgeks näiteks mängides Kahooti.

Tänapäeval kasutavad väikesed lapsed palju tehnoloogiat, seal mängides või multikaid vaadates, kuid nad ei tea veel turvalisest ja targast tehnoloogia kasutamisest. Laste jaoks on tehnoloogia uus ja põnev mänguasi, millega mängida, mida uurida. Lapsed arenevad tehnoloogiaga väga kiiresti, kuna neile hakkavad paremini külge uued nipid ja tegevused. Lapsed õpivad kiirelt tehnoloogiat kasutama, kiiremini kui meie seda ise teeme. Tehnoloogia arendab väikseid lapsi väga palju, kuid see arendamine võib kaasa tuua endaga ka palju kõrvalnähtusi näiteks, silmade väsimuse, peavalu ning agressiivsuse teiste eakaaslaste suhtes. Tihtipeale lapsed ei mõtle liigsele nutiseadme kasutusele, kuna nad veel ei taipa selle kahju nende tervisele. Lastel võiks olla reeglid nutiseadmete kasutamise kohta, et ei tekiks liigset organismi kurnamist ning sõltuvust nutiseadmest. Samuti on lastevanematel kohustus selgitada lastele ning õpetada neile tehnoloogia turvalisest ja targast kasutusest.
Lastevanematel on kohustus rääkida oma lastele, et avaldad tuleks ainult hädavajalik informatsioon enda kohta, et ei tekiks isikuandmete väärkohtlemist. Samuti tuleb põhjalikult rääkida piltide üles postitamisega veebi, kuna me ei tea kunagi, kes neid näeb ja mida nendega tehakse. 

Kasutades tehnoloogiat peame alati teadma, mis on lubatud ning mis ei ole, kuna internet on avalik ja paljudele kättesaadav. Postidades internetti mingisugust materjali/ postitust peame alati jälgima, kuidas seda edasi kasutatakse. Me arvame küll, et kustutades materjale, mis ei ole korrektsed me ei jäta jälge internetti, kuid päris nii see ei ole. Internetis toimetades, tehes endale kasutajakontosi ning luues endale profiili peame arvestama ka internetis olevate ohtudega. Ohtudeks võivad olla häkkerid, kes suudavad häkkida meie kontodesse ning jagada laiali viiruseid igale poole internetti. Oluline on kaitsta arvutise olevaid isikuandmeid, värskendades oma arvuti tarkvara ning kaitsta arvutit viiruste eest.

Me ei saa põgeneda tehnoloogia eest, kuna see areneb igapäevaga aina rohkem, küll aga me saame ennetada laste väärkohtlemist internetis, seletades ja õpetades neile tarka ja turvalist tehnoloogia kasutust. Tehnoloogia toob endaga kaasa nii head kui halba, aga me peame oskama kasutada mõlemat omadust, kuna ilma heata pole ka halba ja ilma halvatapole ka head.


Kasutatud allikad:

http://laste.arvutikaitse.ee/est/html/






reede, 14. september 2018

Õpileping

Teema:

Soovin õppida tehnoloogia uusi võimalusi ning arendada oma haridustehnoloogilisi pädevusi. Samuti arvan, et minu erialale tuleb kasuks uute ja huvitavate tehnoloogiliste vahendite kasutus oskus.


Eesmärgid:

Minu eesmärkideks on õppida uusi teadmisi IKT valdkonnas. Arvan ka, et neid teadmisi saan tulevikus kasutada ka väikeste lastega, õpetades neile huvitavaid ja õpetlike võimalusi IKT vahendeid kasutades.


Strateegiad:


Oma eesmärgid saavutan sellega, kui käin  kõigis loengutes korralikult kohal ja õpin igapäev midagi uut. Eesmärgid olen täitnud siis, kui olen oma kodutööd õigeaegselt ja korrektselt ära teinud ning õppinud ka enda vigadest.


Vahendid/ressursid


Kasutan kindlasti materjale, mida on õppejõud minuga jaganud. Samuti nende materjalide töötlemiseks kasutan ma arvutit ja selle võimalus, et õppimine oleks kergem. Kindlasti teen koostööd ka enda kursusekaaslastega.


Hindamine:


Oma eesmärgid olen saavutanud siis, kui olen käinud kõikides loengutes, teinud ära kõik tööd, töödelnud läbi kõik materjali ning olen sooritanud oma eksamid positiivselt.

kolmapäev, 12. september 2018

Õppimine ja õpetamine. Mina õppijana ning minu ootused ja soovid.

Minu jaoks tähendab õppimine informatsiooni töötlemist, arutamist ja omandamist, mis toob endaga kaasa palju oskusi, teadmisi ning võimalusi edasises elus.Õpetamine samas ei erine palju õppimisest, kuna ka õpetamisega tegelikult me ka õpime. Minu arvates on õpetamine oma varasemate teadmiste ja oskuste edasi andmine inimestele, kes neid veel ei tea või ei oska.


Õppimine võib toimuda mitmel erineval meetodil. Enamus juhtudel me õppime koos on klassikaaslastega klassiruumis kuulates õpetajat. Õppimine kui  informatsiooni läbi töötlemine võib toimuda muusikalisel meetodil, vaikses keskkonnas, rühmatöödes või internetis. Õpetamisega tegeleb tavaliselt õpetaja või õppejõud, kus siis antakse õpilastele seda informatsiooni, mis neil vaja on et läbida eksam, arvestus, kool. Õpetamise ajal õpilased kuulavad õpetajat ning  kirjutavad konspekte, et siis hiljem kodus õpitut kinnistada.



Õpetaja/õppejõud mõjutab, meid, õppijaid oma kiirusega. Mõned õpetajad liiguvad oma aines nii kiiresti edasi, et õpilastel võib jäädad konspektidesse tühje auke, mis ei ole pärast kinnistumisel hea. Vahel võib ka juhtuda, et õpetaja/õppejõud jätab end õpilastele arusaamatuks ning keeruliseks mõista. Samuti võib õpilastele stressi tekitada õppejõu/õpetaja tagasiside mitte andmine tööde, eksamite kohta.



Üliõpilase staatust mõistan sellisena, et inimene on tahtnud tulla vabatahtlikult õppima kõrgharidust ja omada omale meelepärane eriala. Samuti ülikooli tulemine on iga inimese omaenda otsustada, seda ei tohiks sundida keegi. Inimesel võiks olla motivatsioon ja tahe tulla ülikooli õppima ja kool ka heade tulemustega lõpetada. Üliõpilast võiks kohelda kui täiskasvand inimest, sest minu arvates peaks üliõpilane tegema iseseisvaid otsuseid ja olema kohusetundlik. Minu jaoks tähendab üliõpilaseks olemine kohustust osaleda ainetundides ja need ka positiivselt läbida. Üliõpilasena olen väga kohusetundlik ja teen koolitööd õigeks tähtajaks ära. Minule tähendab üliõpilaseks olemine kui iseseisva elu algust, kus pean tegema sobivaid ja tõhusaid otsuseid.



Minu arvates peab üliõpilasel olema avatud ja loogiline mõtlemine, mis aitaksid teda õpingutel ja eksamitel. Üliõpilane peaks olema väga seltsiv oma kursusekaaslastega, et neid aidata või ise abi küsida kui vajadus tekib. Üliõpilase õpistrateegiateks oleksid kasulikud informatsiooni õige töötlemine, välja tuues, mis tähtis, mis mitte. Samuti tehnoloogia hea kasutus oskus tuleb üliõpilastel väga kasuks. Üliõpilase hoiakud peaksid olema avatud kõige suhtes, sest kui olla kinnine ja mossis ei ole ka õppimine kerge. Minu arvates ei tohiks üliõpilane olla liiga kiire järeldusi tegema, sest kunagi ei tea tegelikke põhjuseid iks üks või teine asi juhtus.



Mina mõistan ülikoolis õppimist, kui ise õppimist, sest iseseisvat tööd ja informatsiooni töötlemist on rohkelt.Ülikoolis õppimine on väga intensiivne ja aega nõudev, kuna kõik ülikooli tööd on mahukad ja huvitavad. Minu jaoks on õppimist toetavad tegurid tehnoloogia kasutus loengutes, õppematerjali kättesaadavus interneti keskkondades ning kodutööde tegemine ühte kausta (näiteks e-Portfoolio). Minu jaoks takistavad tegurid on ekraanide jälgimine ja samalajal keskendumine ainele, sest kui koguaeg ekraane vaadata ja neile keskenduda siis väsivad silmad ära ja kõik muu läheb ühest kõrvast sisse ja teisest välja.



Minu ootused õppejõult on kiiret tagasisidet ja sujuvat koostööd edasistel õpingutel. Samuti ootan õppejõudelt palju huvitavaid ja mängulisi tunde.





teisipäev, 4. september 2018

Minu tutvustus


Mina olen 19.aastane Mari Põldoja ning ma tulen Saaremaalt. Olen väga kohusetundlik ja rahulik inimene. Ma kardan väga hilineda, pigem olen varem kohal. Mulle meeldib käia looduses ja nautida Saaremaa ilu. Ma olen väga rõõmsameelne, sõbralik, abivalmis ja tagasihoidlik inimene. Minu suureks hobiks on saanud kokkamine ja sport. Elan päev korraga, kuna iial ei tea, mida päev tuua võib.