pühapäev, 23. september 2018

Turvaline ja tark tehnoloogia kasutamine.



Enamus meist kasutab tehnoloogiat oma igapäevases elus, kes kasutab seda töö tegemiseks, kes õppimiseks, kes niisama meelelahutuseks. Tehnoloogia on meie ümber ning me ei saa selle vastu midagi teha, kui seda kasutada. Kahjuks ei teada, kuidas kasutada tehnoloogiat turvaliselt ja targalt, mis on tõsi ja samas kurb. 

Tehnoloogia on meie jaoks kui kerge väljapääs millegi lahendamisel, kui meil on vaja informatsiooni millegi kohta siis me saame tehnoloogiat kasutada vastuse leidmisel. Samuti kasutame tänapäeval väga palju tehnoloogiat tööl ja koolis. Koolides juba toimuvad tunnid nutiseadmetes, tehes tunni efektiivsemaks, huvitavamaks ning lõbusamaks.Kasutades tehnoloogiat ainetunnis saame me rohkem suhelda oma kalassikaaslastega ja arutada ühtse grupina antud teema üle. Tehnoloogiat kasutades on õpilastel parem võimalus teha grupitöid, vastata küsimustele või õppida aine selgeks näiteks mängides Kahooti.

Tänapäeval kasutavad väikesed lapsed palju tehnoloogiat, seal mängides või multikaid vaadates, kuid nad ei tea veel turvalisest ja targast tehnoloogia kasutamisest. Laste jaoks on tehnoloogia uus ja põnev mänguasi, millega mängida, mida uurida. Lapsed arenevad tehnoloogiaga väga kiiresti, kuna neile hakkavad paremini külge uued nipid ja tegevused. Lapsed õpivad kiirelt tehnoloogiat kasutama, kiiremini kui meie seda ise teeme. Tehnoloogia arendab väikseid lapsi väga palju, kuid see arendamine võib kaasa tuua endaga ka palju kõrvalnähtusi näiteks, silmade väsimuse, peavalu ning agressiivsuse teiste eakaaslaste suhtes. Tihtipeale lapsed ei mõtle liigsele nutiseadme kasutusele, kuna nad veel ei taipa selle kahju nende tervisele. Lastel võiks olla reeglid nutiseadmete kasutamise kohta, et ei tekiks liigset organismi kurnamist ning sõltuvust nutiseadmest. Samuti on lastevanematel kohustus selgitada lastele ning õpetada neile tehnoloogia turvalisest ja targast kasutusest.
Lastevanematel on kohustus rääkida oma lastele, et avaldad tuleks ainult hädavajalik informatsioon enda kohta, et ei tekiks isikuandmete väärkohtlemist. Samuti tuleb põhjalikult rääkida piltide üles postitamisega veebi, kuna me ei tea kunagi, kes neid näeb ja mida nendega tehakse. 

Kasutades tehnoloogiat peame alati teadma, mis on lubatud ning mis ei ole, kuna internet on avalik ja paljudele kättesaadav. Postidades internetti mingisugust materjali/ postitust peame alati jälgima, kuidas seda edasi kasutatakse. Me arvame küll, et kustutades materjale, mis ei ole korrektsed me ei jäta jälge internetti, kuid päris nii see ei ole. Internetis toimetades, tehes endale kasutajakontosi ning luues endale profiili peame arvestama ka internetis olevate ohtudega. Ohtudeks võivad olla häkkerid, kes suudavad häkkida meie kontodesse ning jagada laiali viiruseid igale poole internetti. Oluline on kaitsta arvutise olevaid isikuandmeid, värskendades oma arvuti tarkvara ning kaitsta arvutit viiruste eest.

Me ei saa põgeneda tehnoloogia eest, kuna see areneb igapäevaga aina rohkem, küll aga me saame ennetada laste väärkohtlemist internetis, seletades ja õpetades neile tarka ja turvalist tehnoloogia kasutust. Tehnoloogia toob endaga kaasa nii head kui halba, aga me peame oskama kasutada mõlemat omadust, kuna ilma heata pole ka halba ja ilma halvatapole ka head.


Kasutatud allikad:

http://laste.arvutikaitse.ee/est/html/






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar