pühapäev, 23. september 2018

Turvaline ja tark tehnoloogia kasutamine.



Enamus meist kasutab tehnoloogiat oma igapäevases elus, kes kasutab seda töö tegemiseks, kes õppimiseks, kes niisama meelelahutuseks. Tehnoloogia on meie ümber ning me ei saa selle vastu midagi teha, kui seda kasutada. Kahjuks ei teada, kuidas kasutada tehnoloogiat turvaliselt ja targalt, mis on tõsi ja samas kurb. 

Tehnoloogia on meie jaoks kui kerge väljapääs millegi lahendamisel, kui meil on vaja informatsiooni millegi kohta siis me saame tehnoloogiat kasutada vastuse leidmisel. Samuti kasutame tänapäeval väga palju tehnoloogiat tööl ja koolis. Koolides juba toimuvad tunnid nutiseadmetes, tehes tunni efektiivsemaks, huvitavamaks ning lõbusamaks.Kasutades tehnoloogiat ainetunnis saame me rohkem suhelda oma kalassikaaslastega ja arutada ühtse grupina antud teema üle. Tehnoloogiat kasutades on õpilastel parem võimalus teha grupitöid, vastata küsimustele või õppida aine selgeks näiteks mängides Kahooti.

Tänapäeval kasutavad väikesed lapsed palju tehnoloogiat, seal mängides või multikaid vaadates, kuid nad ei tea veel turvalisest ja targast tehnoloogia kasutamisest. Laste jaoks on tehnoloogia uus ja põnev mänguasi, millega mängida, mida uurida. Lapsed arenevad tehnoloogiaga väga kiiresti, kuna neile hakkavad paremini külge uued nipid ja tegevused. Lapsed õpivad kiirelt tehnoloogiat kasutama, kiiremini kui meie seda ise teeme. Tehnoloogia arendab väikseid lapsi väga palju, kuid see arendamine võib kaasa tuua endaga ka palju kõrvalnähtusi näiteks, silmade väsimuse, peavalu ning agressiivsuse teiste eakaaslaste suhtes. Tihtipeale lapsed ei mõtle liigsele nutiseadme kasutusele, kuna nad veel ei taipa selle kahju nende tervisele. Lastel võiks olla reeglid nutiseadmete kasutamise kohta, et ei tekiks liigset organismi kurnamist ning sõltuvust nutiseadmest. Samuti on lastevanematel kohustus selgitada lastele ning õpetada neile tehnoloogia turvalisest ja targast kasutusest.
Lastevanematel on kohustus rääkida oma lastele, et avaldad tuleks ainult hädavajalik informatsioon enda kohta, et ei tekiks isikuandmete väärkohtlemist. Samuti tuleb põhjalikult rääkida piltide üles postitamisega veebi, kuna me ei tea kunagi, kes neid näeb ja mida nendega tehakse. 

Kasutades tehnoloogiat peame alati teadma, mis on lubatud ning mis ei ole, kuna internet on avalik ja paljudele kättesaadav. Postidades internetti mingisugust materjali/ postitust peame alati jälgima, kuidas seda edasi kasutatakse. Me arvame küll, et kustutades materjale, mis ei ole korrektsed me ei jäta jälge internetti, kuid päris nii see ei ole. Internetis toimetades, tehes endale kasutajakontosi ning luues endale profiili peame arvestama ka internetis olevate ohtudega. Ohtudeks võivad olla häkkerid, kes suudavad häkkida meie kontodesse ning jagada laiali viiruseid igale poole internetti. Oluline on kaitsta arvutise olevaid isikuandmeid, värskendades oma arvuti tarkvara ning kaitsta arvutit viiruste eest.

Me ei saa põgeneda tehnoloogia eest, kuna see areneb igapäevaga aina rohkem, küll aga me saame ennetada laste väärkohtlemist internetis, seletades ja õpetades neile tarka ja turvalist tehnoloogia kasutust. Tehnoloogia toob endaga kaasa nii head kui halba, aga me peame oskama kasutada mõlemat omadust, kuna ilma heata pole ka halba ja ilma halvatapole ka head.


Kasutatud allikad:

http://laste.arvutikaitse.ee/est/html/






reede, 14. september 2018

Õpileping

Teema:

Soovin õppida tehnoloogia uusi võimalusi ning arendada oma haridustehnoloogilisi pädevusi. Samuti arvan, et minu erialale tuleb kasuks uute ja huvitavate tehnoloogiliste vahendite kasutus oskus.


Eesmärgid:

Minu eesmärkideks on õppida uusi teadmisi IKT valdkonnas. Arvan ka, et neid teadmisi saan tulevikus kasutada ka väikeste lastega, õpetades neile huvitavaid ja õpetlike võimalusi IKT vahendeid kasutades.


Strateegiad:


Oma eesmärgid saavutan sellega, kui käin  kõigis loengutes korralikult kohal ja õpin igapäev midagi uut. Eesmärgid olen täitnud siis, kui olen oma kodutööd õigeaegselt ja korrektselt ära teinud ning õppinud ka enda vigadest.


Vahendid/ressursid


Kasutan kindlasti materjale, mida on õppejõud minuga jaganud. Samuti nende materjalide töötlemiseks kasutan ma arvutit ja selle võimalus, et õppimine oleks kergem. Kindlasti teen koostööd ka enda kursusekaaslastega.


Hindamine:


Oma eesmärgid olen saavutanud siis, kui olen käinud kõikides loengutes, teinud ära kõik tööd, töödelnud läbi kõik materjali ning olen sooritanud oma eksamid positiivselt.

kolmapäev, 12. september 2018

Õppimine ja õpetamine. Mina õppijana ning minu ootused ja soovid.

Minu jaoks tähendab õppimine informatsiooni töötlemist, arutamist ja omandamist, mis toob endaga kaasa palju oskusi, teadmisi ning võimalusi edasises elus.Õpetamine samas ei erine palju õppimisest, kuna ka õpetamisega tegelikult me ka õpime. Minu arvates on õpetamine oma varasemate teadmiste ja oskuste edasi andmine inimestele, kes neid veel ei tea või ei oska.


Õppimine võib toimuda mitmel erineval meetodil. Enamus juhtudel me õppime koos on klassikaaslastega klassiruumis kuulates õpetajat. Õppimine kui  informatsiooni läbi töötlemine võib toimuda muusikalisel meetodil, vaikses keskkonnas, rühmatöödes või internetis. Õpetamisega tegeleb tavaliselt õpetaja või õppejõud, kus siis antakse õpilastele seda informatsiooni, mis neil vaja on et läbida eksam, arvestus, kool. Õpetamise ajal õpilased kuulavad õpetajat ning  kirjutavad konspekte, et siis hiljem kodus õpitut kinnistada.



Õpetaja/õppejõud mõjutab, meid, õppijaid oma kiirusega. Mõned õpetajad liiguvad oma aines nii kiiresti edasi, et õpilastel võib jäädad konspektidesse tühje auke, mis ei ole pärast kinnistumisel hea. Vahel võib ka juhtuda, et õpetaja/õppejõud jätab end õpilastele arusaamatuks ning keeruliseks mõista. Samuti võib õpilastele stressi tekitada õppejõu/õpetaja tagasiside mitte andmine tööde, eksamite kohta.



Üliõpilase staatust mõistan sellisena, et inimene on tahtnud tulla vabatahtlikult õppima kõrgharidust ja omada omale meelepärane eriala. Samuti ülikooli tulemine on iga inimese omaenda otsustada, seda ei tohiks sundida keegi. Inimesel võiks olla motivatsioon ja tahe tulla ülikooli õppima ja kool ka heade tulemustega lõpetada. Üliõpilast võiks kohelda kui täiskasvand inimest, sest minu arvates peaks üliõpilane tegema iseseisvaid otsuseid ja olema kohusetundlik. Minu jaoks tähendab üliõpilaseks olemine kohustust osaleda ainetundides ja need ka positiivselt läbida. Üliõpilasena olen väga kohusetundlik ja teen koolitööd õigeks tähtajaks ära. Minule tähendab üliõpilaseks olemine kui iseseisva elu algust, kus pean tegema sobivaid ja tõhusaid otsuseid.



Minu arvates peab üliõpilasel olema avatud ja loogiline mõtlemine, mis aitaksid teda õpingutel ja eksamitel. Üliõpilane peaks olema väga seltsiv oma kursusekaaslastega, et neid aidata või ise abi küsida kui vajadus tekib. Üliõpilase õpistrateegiateks oleksid kasulikud informatsiooni õige töötlemine, välja tuues, mis tähtis, mis mitte. Samuti tehnoloogia hea kasutus oskus tuleb üliõpilastel väga kasuks. Üliõpilase hoiakud peaksid olema avatud kõige suhtes, sest kui olla kinnine ja mossis ei ole ka õppimine kerge. Minu arvates ei tohiks üliõpilane olla liiga kiire järeldusi tegema, sest kunagi ei tea tegelikke põhjuseid iks üks või teine asi juhtus.



Mina mõistan ülikoolis õppimist, kui ise õppimist, sest iseseisvat tööd ja informatsiooni töötlemist on rohkelt.Ülikoolis õppimine on väga intensiivne ja aega nõudev, kuna kõik ülikooli tööd on mahukad ja huvitavad. Minu jaoks on õppimist toetavad tegurid tehnoloogia kasutus loengutes, õppematerjali kättesaadavus interneti keskkondades ning kodutööde tegemine ühte kausta (näiteks e-Portfoolio). Minu jaoks takistavad tegurid on ekraanide jälgimine ja samalajal keskendumine ainele, sest kui koguaeg ekraane vaadata ja neile keskenduda siis väsivad silmad ära ja kõik muu läheb ühest kõrvast sisse ja teisest välja.



Minu ootused õppejõult on kiiret tagasisidet ja sujuvat koostööd edasistel õpingutel. Samuti ootan õppejõudelt palju huvitavaid ja mängulisi tunde.





teisipäev, 4. september 2018

Minu tutvustus


Mina olen 19.aastane Mari Põldoja ning ma tulen Saaremaalt. Olen väga kohusetundlik ja rahulik inimene. Ma kardan väga hilineda, pigem olen varem kohal. Mulle meeldib käia looduses ja nautida Saaremaa ilu. Ma olen väga rõõmsameelne, sõbralik, abivalmis ja tagasihoidlik inimene. Minu suureks hobiks on saanud kokkamine ja sport. Elan päev korraga, kuna iial ei tea, mida päev tuua võib.